Ce este Kinetoterapia?
Kinetoterapia sau terapia miscarii este tratamentul terapeutic al bolilor musculare active si pasive si prin miscare.
Pentru echipa Bazei de tratament Perla, coordonata de Profesor Kinetoterapeut Ciprian Samarghitan (sau doctoral care repara oase – cum i se spune pe la noi), kinetoterapia inseamna intelegerea cat mai aprofundata a afectiunii pacientului, cautarea celor mai bune solutii pentru fiecare afectiune, multa munca impletita cu multa empatie, o continua dorinta de a evolua si mai presus de toate inseamna zambetul si starea de bine a pacientilor.
Kinetoterapia este de doua tipuri – profilactica si de recuperare si se adreseaza atat adultilor, cat si copiilor (kinetoterapia pediatrica).
Beneficiile kinetoterapiei sunt multiple:
- Imbunatatirea mobilitatii
- Cresterea fortei musculare si a randamentului la efort
- Tratamentul afectiunilor reumatice, neurologice, congenitale, ale aparatului locomotor
- Redobandirea, partiala sau totala, a functionalitatii musculare, articulare, osoase
- Recuperarea functiilor osoase in urma unui accident vascular cerebral
- Recuperare in caz de artrita sau osteoporoza
- Corectare deviatii aparat locomotor
- Ameliorarea tulburarilor de echilibru
- Recuperare post operatorie
Capacitive and Resistive Energy Transfer – reprezinta o metoda terapeutica non-invaziva, dezvoltata in ultimii ani, folosita cu succes in procesul de prevenire a leziunilor si a bolilor inflamatorii, dar mai ales in reabilitarea musculara, a tendoanelor si in patologiile osteoarticulare.
Mecanismul terapiei TECAR este bazat pe dezvoltarea unor energii in interiorul corpului (energie endogena), urmarindu-se astfel accelerarea efectelor analgezice si biostimulente, procese pe care in mod natural organismul le-ar realiza intr-un timp mult mai indelungat. Principalul beneficiu al acestei tehnici este dat de faptul ca permite o combinatie profunda a actiunilor terapeutice fara contraindicatii precum supraincalzirea suprafetei tegumentare sau dispersia energiei in primele straturi ale tesutului biologic.
Efecte biochimice:
- Re-echilibreaza tulburarile enzimatice ale adipocitelor
- Accelereaza metabolismul ultra-structural al celulelor
- Oxigenarea sangelui
- Mareste viteza fluxul sangvinic
- Faciliteaza drenaj limfatic din zonele periferice
Efecte mecanice:
- Creste rata de curgere a fluidelor
- Dreneaza stazele hemolimfatice
- Tonifiaza peretii vasculari
Efecte termice:
Induce actiuni endotermice de profunzime cu difuzie uniforma prin efectul Joule produs de curentii de deplasare
Hidrokinetoterapia este o metoda de recuperare medicala, ce presupune realizarea de exercitii in apa, jucand un rol important in tratarea tulburarilor musculo-scheletice si neurologice, durerilor de gat, de spate, artritei, leziunilor la cap, spasticitatii, accidentelor vasculare.
Hidroterapia s-a dezvoltat si a devenit mai importanta, datorita recunoasterii apei ca agent terapeutic in diferite domenii de aplicare si in functie de caracteristicile apei utilizate.
Vascozitatea apei asigura rezistenta atunci cand corpul se misca, iar presiunea apei asupra corpului obliga organismul sa munceasca mai mult pentru a circula sangele. Drept urmare, pacientii au o forta excelenta si un antrenament cardio, protejandu-si simultan articulatiile.
Hidrokinetoterapia este recomandata in tratamentul afectiunilor post-traumatice si neurologice.
- Efectele terapeutice ale hidrokinetoterapiei:
- Imbunatateste mobilitatea
- Reduce durerea
- Relaxeaza musculatura
- Imbunatateste sanatatea cardiovasculara